Skip to content

Gasolie diesel, eerder Mazout Extra genoemd, is een brandstof van hogere kwaliteit die niet alleen wordt gebruikt voor verwarming, maar ook voor werktuigen die niet bestemd zijn voor het wegverkeer. Ontdek hier waarin gasolie diesel zich onderscheidt van gewone mazout.

Bij TotalEnergies vindt u naast gewone mazout en Total Mazout Ultra van hogere kwaliteit, ook gasolie diesel. Die brandstof verschilt in meerdere opzichten van de andere mazoutsoorten.

Gasolie diesel, wat is dat precies?

Sinds 1 juli 2018 wordt de Mazout Extra gasolie diesel genoemd. De naam verandert, maar de samenstelling van het product blijft behouden. Gasolie diesel is een brandstof die wordt afgeleid van petroleum, net zoals gewone mazout trouwens. Toch heeft hij de bijzondere eigenschap dat hij minder zwavel bevat dan gewone huisbrandolie. Het zwavelgehalte van gasolie diesel bedraagt 10 ppm (0,001 %), terwijl datzelfde gehalte van gewone mazout – sinds 1 januari 2016 – 50 ppm bedraagt. Gasolie diesel heeft ook een hoger cetaangehalte.

Bepaalde soorten gasolie diesel zijn ook verrijkt met een deel biobrandstof, wat de impact op het leefmilieu nog meer indijkt. U kunt voor alle informatie bij uw leverancier terecht.

Welke zijn de toepassingen van gasolie diesel?

Gasolie diesel geleverd bij u thuis kan worden gestookt in verschillende soorten condensatieketels, volgens de vereisten van de voorschrijver van uw ketel.

Toch wordt gasolie diesel vooral gebruikt als brandstof. In België bestaat er een verbod op het gebruik van mazout om een voertuig aan te drijven. Toch is er gewerkt aan een reeks uitzonderingen voor welbepaalde werktuigen. Dat zijn:

  • trekkers en andere werktuigen voor de land- en bosbouw;
  • mobiele werfmachines;
  • stationaire motoren.

Om gasolie diesel te kunnen gebruiken in een van die werktuigen, volstaat het een toestemming van de FOD Financiën aan te vragen. U krijgt dan een fiscale kentekenplaat. Op die plaat staan witte tekens en randen op een rode achtergrond, te beginnen met de letter G. De kentekenplaat moet duidelijk zichtbaar worden aangebracht op het werktuig dat rijdt met gasolie diesel.

Welke zijn de eigenschappen van gasolie diesel of mazout Extra?

Door de specifieke kenmerken van gasolie diesel – hoog cetaangehalte, lager zwavelgehalte – vertoont deze brandstof enkele zeer interessante eigenschappen:

  • hij is properder: het hoge cetaangehalte draagt bij aan een betere verbranding en vermindert dus de afzettingen en de zwarte rookvorming;
  • hij is performanter: wanneer hij wordt gebruikt als brandstof, zorgt hij voor een betere koude start, vermindert hij het motorlawaai en produceert hij minder zuurdruppels die schadelijk zijn voor de katalysatoren en de deeltjesfilters;
  • hij is minder vervuilend: door het lagere zwavelgehalte wordt de uitstoot van SO2 (zwaveldioxide) in de atmosfeer bij de verbranding van gasolie diesel sterk verminderd.

Hoe bestelt u gasolie diesel ?

Om uw gasolie diesel te bestellen, kunt u terugvallen op onze online kaart waar alle mazoutleveranciers uit uw streek vermeld staan.

Total Mazout Ultra

Meer weten over de Total Mazout Ultra

Mazoutverwarming

Onze oplossingen en advies rond mazout

Trouver un distributeur

Trouver un distributeur dans votre région