Skip to content

Houtgranulaten vallen alsmaar vaker in de smaak van de Belgische gezinnen. En volkomen terecht, want verwarmen met pellets biedt heel wat voordelen.

Pellets zijn een natuurlijke, praktische en hernieuwbare bron van energie en bekoren heel wat consumenten. Ontdek hier alles wat u wilt weten over verwarmen met pellets.

Hoe werkt een verwarming met pellets ?

De pellet die wordt gebruikt als verwarmingsbrandstof en soms ook houtgranulaat wordt genoemd, is een klein korrelvormig element dat bestaat uit gedroogd houtzaagsel dat onder grote druk werd samengeperst. De pellets van TotalEnergies bestaan uitsluitend uit reststoffen van één enkele houtsoort, nl. van naaldbomen, waardoor ze nog performanter zijn.

Verwarmen met pellets geraakt steeds meer ingeburgerd. Houtgranulaten kunt u gebruiken als brandstof voor:

  • een individueel toestel (een kachel) ;
  • of een installatie voor centrale verwarming (een verwarmingsketel), in het bijzonder via een ketel op biomassa.

Pellets in zakken, op paletten of in bulk

De verwarmingsketels worden automatisch voorzien van pellets die in bulk worden geleverd door een vrachtwagen met een speciale blaasinstallatie.

Kachels kunnen ook op die manier worden gevoed, maar doorgaans gebeurt de afvulling manueel, zoals bij een houtkachel. In dat geval moet u opteren voor de levering van pellets in zakken. Ze worden aangeleverd per pallet. U kunt die zakken natuurlijk ook zelf afhalen, per stuk dan, bij een van onze leveranciers of bij de tankstations van TotalEnergies .

U vindt de lijst van de erkende leveranciers van Total Pellets Premium hier.

Verwarmen met pellets, een duurzame keuze

Er worden op de markt verschillende soorten en kwaliteiten van pellets aangeboden. DINplus gecertificeerde pellets, zoals de TOTAL Pellets Premium, zijn 100 % natuurlijk. Zij bestaan uitsluitend uit houtafval van in België verbouwde bossen, helemaal in lijn met het PEFC label, dat borg staat voor de hernieuwing ervan. Dat betekent dat de bomen opnieuw worden aangeplant naarmate ze worden gekapt en dat geen enkele boom opzettelijk wordt gekapt voor de productie van houtgranulaten.

De pellet is tevens een CO2-neutrale energie. De CO2 die vrijkomt tijdens de verbranding wordt immers geabsorbeerd door de bomen tijdens hun groei. Tot slot is ook de impact van de productie van pellets en van het vervoer ervan op het milieu beperkt, omdat die verrichtingen uitsluitend op Belgische bodem verlopen.

In al die opzichten is een verwarming met pellets dus een milieubewuste keuze die bovendien de lokale economie aanmoedigt.

De pellet, een performante energie

Dankzij hun lage vochtigheidsgraad, hebben de TOTAL Pellets Premium een hoog calorisch vermogen, wat beter is dan traditionele houtblokken of houtsnippers.

De opslag van pellets, een cruciaal gegeven

Om de volle kracht van de pellets in stand te houden, moeten ze worden opgeslagen op een plek waar geen vocht aan kan. Daarom verdient de opslag van uw pellets alle aandacht. Als u op die manier te werk gaat, zal hen een lang leven beschoren zijn en behouden ze hun volle potentieel.

Verwarmen met pellets: zuinig en praktisch

De installatie van een verwarmingsketel die werkt op pellets mag dan duurder zijn dan een toestel dat werkt op aardgas of op mazout, de prijs van de pellet is dan weer minder onderhevig aan marktschommelingen.

Tot slot gaat een verwarming met pellets, net zoals dat geldt voor mazout, gepaard met een grote autonomie. U bent immers vrij uw houtgranulaten te kopen wanneer u dat wenst en u bent vrij te kiezen voor de pelletverdeler.